KULAK ÇINLAMASI – TİNNİTUS
Kulak Çınlaması – Tinnitus Nedir? Nasıl Hissedilir?
Kulak çınlaması olarak bilinen tinnitus dışarıdan bir ses uyarısı olmadan değişik tonlarda kulakta duyulan çınlama, uğultu, ıslık sesi, hışırtı veya rüzgâr sesi gibi hissedilen, hasta tarafından belirtileri bu şekilde tarif edilen bir hastalıktır. Genellikle bu sesler uğuldama ve çınlama olarak tabir edilse de sadece kendi tarafından duyulmaktadır. Her iki kulakta duyulabileceği gibi tek tarafta da duyulabilir.
Kulak Çınlamasının (Tinnitus) Sebepleri Nelerdir? Neden Olur?
Kulak çınlaması pek çok sebepten kaynaklanabilmektedir. Sebebinin araştırılması ve sorunun kök nedenine inilmesi gereklidir. Çınlama ile ilgili pek çok sebebin çınlama kaynağı olabileceğini unutmamalıdır. Yapılacak detaylı tetkik ve araştırmalar tanıyı kolaylaştırıp tedavide yön gösterici olacaktır. Bununla birlikte klinik araştırmalar neticesinde kulak çınlamasına sebep olabilecek faktörler aşağıda sıralanmıştır:
- Psikolojik nedenler, depresyon, anksiyete,
- Uzun süre yüksek desibelde müzik dinlemek,
- Aşırı gürültülü ortamlarda uzun süre kulakları korumadan çalışmak,
- Stres, yoğun tempoda uzun süre çalışma,
- Ses dalgalarını algılayan hücrelerin hasarları,
- Beyin içinde duyma bölgelerinde hasarlar,
- Kadınlarda menopoz dönemleri,
- Çeşitli mineral ve vitamin eksiklikleri.
Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?
Öncelikle hekim kontrolünden geçmeli ve detaylı muayene olunmalıdır. Muayene ve tetkik neticesi elde edilmeden herhangi bir tedaviye başlanılması veya gelişigüzel adımlar atılması uygun değildir. Bir süre kendiliğinden geçmeyen kulak çınlaması için atılacak en doğru adım muayene olup çınlamanın nedeninin belirlenmesidir.
Bununla birlikte mümkün oldukça stresten uzak durmak, aşırı tuz tüketiminden kaçınmak, kafeini aşırı tüketmemek ve düzenli yürüyüş-egzersiz yapmakta kulak çınlamalarını önleyici faktörler arasında olabilir.