Subscribe to out newsletter today to receive latest news administrate cost effective for tactical data.

Let’s Stay In Touch

Shopping cart

Subtotal $0.00

View cartCheckout

BEL VE BOYUN FITIĞI TEDAVİSİ NEDİR?

Fıtık, omurganızı oluşturmak için istiflenen tek tek kemikler (omurlar) arasına oturan lastik yastıklardan (diskler) biriyle ilgili bir sorunu ifade eder.

Bir spinal disk, daha sert, lastiksi bir dış (halka) ile kaplı yumuşak, jöle benzeri bir merkeze (çekirdek) sahiptir. Bazen kaymış bir disk veya yırtılmış bir disk olarak adlandırılan fıtıklaşmış bir disk, çekirdeğin bir kısmı anulustaki bir yırtığın içinden dışarı doğru itildiğinde meydana gelir.

Omurganın herhangi bir yerinde oluşabilen fıtıklaşmış bir disk yakındaki bir siniri tahriş edebilir. Fıtık olan diskin bulunduğu yere bağlı olarak, kol veya bacakta ağrı, uyuşma veya güçsüzlükle sonuçlanabilir.

Çoğu insanda fıtıklaşmış bir diskte hiçbir belirti görülmez. Sorunu gidermek için genellikle ameliyat gerekli değildir.

Bel Fıtığı Nedir?

Bel omurları arasındaki kayma ya da zedelenme durumunda veya kıkırdağın aşırı zorlama sebebiyle bel omurlarının yerinden kayıp omurilik kanalı içine doğru uzanmasıyla ortaya çıkar. Bacaklara gelen sinirlere ve omuriliğe baskıyla ortaya çıkan bir sağlık sorunudur.

Boyun Fıtığı Nedir?

Boyun omurları arasında yer alan kıkırdağın omurilik kanalına doğru yer değiştirmesinin sonucu ortaya çıkar. Böylelikle kol bölgesine uzanan sinirlere ve omuriliğe baskı sonucu oluşan bir durumdur.

Bel ve Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

İşaretler ve semptomlar, diskin bulunduğu yere ve diskin bir sinire baskı yapıp yapmadığına bağlıdır. Genellikle vücudun başka bir tarafını etkilerler:

  • Kol veya bacak ağrısı. Fıtık diskiniz belinizin alt kısmındaysa, genellikle en çok ağrıyı kalçalarınızda, kalçalarınızda ve baldırınızda hissedersiniz. Ayağın bir kısmında da ağrı olabilir. Fıtık diskiniz boynunuzdaysa, tipik olarak en çok ağrıyı omzunuzda ve kolunuzda hissedeceksiniz. Bu ağrı, öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda veya belirli pozisyonlara geçtiğinizde kolunuza veya bacağınıza vurabilir. Ağrı genellikle keskin veya yanma olarak tanımlanır.
  • Uyuşma veya karıncalanma. Bel fıtığı olan kişilerde sıklıkla etkilenen sinirlerin hizmet ettiği vücut kısmında yayılan uyuşma veya karıncalanma görülür.
  • Zayıflık. Etkilenen sinirlerin hizmet ettiği kaslar zayıflama eğilimindedir. Bu, tökezlemenize veya eşyaları kaldırma veya tutma yeteneğinizi etkileyebilir.

Semptomsuz bel fıtığına sahip olabilirsiniz. Omurga görüntüsünde görünmediği sürece ona sahip olduğunuzu bilmiyor olabilirsiniz.

Bel ve Boyun Fıtığı için Ne Zaman Doktora Görünmeli

Şu semptomlar varsa acil tıbbi yardım isteyin:

  • Kötüleşen semptomlar. Ağrı, uyuşma veya halsizlik günlük aktivitelerinizi engelleyecek kadar artabilir.
  • Mesane veya bağırsak disfonksiyonu. Cauda equina sendromu, mesane dolu olsa bile idrar tutamama veya idrar yapma zorluğuna neden olabilir.
  • Eyer anestezisi. Bu aşamalı his kaybı, bir eyere dokunacak alanları etkiler – iç uyluklar, bacakların arkası ve rektum çevresindeki alan.

Bel ve Boyun Fıtığının Nedenleri

Disk herniasyonu, çoğunlukla disk dejenerasyonu adı verilen kademeli, yaşlanmaya bağlı yıpranma ve yıpranmanın sonucudur. Yaşlandıkça, diskleriniz daha az esnek hale gelir ve küçük bir gerilme veya bükülmeyle bile yırtılma veya yırtılmaya daha yatkın hale gelir.

Çoğu insan fıtıklaşmış diskinin nedenini tam olarak belirleyemez. Bazen ağır nesneleri kaldırmak için bacak ve uyluk kaslarınız yerine sırt kaslarınızı kullanmak, kaldırırken bükülme ve dönme gibi fıtıklaşmış bir diske yol açabilir. Nadiren, düşme veya arkaya darbe gibi travmatik bir olay sebebidir.

Bel ve Boyun Fıtığı Risk faktörleri

Bel ve boyun fıtığı riskinizi artırabilecek faktörler şunları içerir:

  • Ağırlık. Fazla vücut ağırlığı, belinizin alt kısmındaki disklerde ekstra baskıya neden olur.
  • Meslek. Fiziksel olarak zorlu işleri olan kişilerde sırt problemleri riski daha yüksektir. Tekrarlayan kaldırma, çekme, itme, yana doğru bükme ve döndürme de disk fıtığı riskinizi artırabilir.
  • Genetik. Bazı insanlar, fıtıklaşmış bir disk geliştirme yatkınlığını ebeveynlerinden miras alır.
  • Sigara içmek. Sigaranın diske giden oksijen kaynağını azalttığı ve diskin daha hızlı parçalanmasına neden olduğu düşünülmektedir.

Bel ve Boyun Fıtığını Önlemek için Neler Yapmalı

Bel ve boyun fıtığını önlemeye yardımcı olmak için aşağıdakileri yapın:

  • Egzersiz. Gövde kaslarının güçlendirilmesi omurgayı stabilize eder ve destekler.
  • Doğru bir duruş. Bu, omurganız ve diskleriniz üzerindeki baskıyı azaltır. Özellikle uzun süre otururken sırtınızı düz ve hizalı tutun. Ağır nesneleri düzgün bir şekilde kaldırın, işin çoğunu sırtınızın değil bacaklarınızın yapmasını sağlayın.
  • Sağlıklı kilonuzu koruyun. Fazla kilo, omurgaya ve disklere daha fazla baskı uygulayarak onları fıtıklaşmaya daha duyarlı hale getirir.
  • Sigarayı bırakmak. Herhangi bir tütün ürünü kullanmaktan kaçının.

BEL VE BOYUN FITIĞI TEDAVİSİNDE PROLOTERAPİ İLE AMELİYATSIZ ETKİN ÇÖZÜM!

Proloterpi kas iskelet sistemi kaynaklı ağrılarda, hastalığı tedavi ederek ağrıları sonlandıran etkili bir tedavi yöntemidir. Omuz, dirsek, el bileği, kalça, diz ve ayak bileği gibi kas eklem sistemi ağrılarınızdan kalıcı ve ameliyatsız kurtulmanın yeni yoludur.

Proloterapi, vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizmasını harekete geçiren bir enjeksiyon uygulamasıdır.

Proloterapi size ameliyatsız ve kalıcı tedavi imkanı sunar.

Proliferatif ve irritan solüsyonların (dekstroz vs.) vücuda enjekte edilmesi ile oluşan enflemasyona karşı vücudun iyileştirici bir savunma oluşturması esasına dayanır. Enjeksiyonlar, genellikle zedelenmiş, aşınmış, güçleri azalmış tendon, ligament ve eklemlere yapılır.

Enjekte edilen proliferatif maddeler eklemde, tendonların, kaslarla birleşme noktalarında ve kasların kemiğe yapışma yerlerinde, fibro-osseöz bileşkede (enthesis) inflamatuar (yangısal) bir süreç başlatır.

Ortalama üç hafta süren inflamasyon sonucunda hastada 3. seanstan sonra şikâyetlerde düzelme başlar. Hastanın klinik ve görüntüleme sonuçlarına göre 3-4 haftada bir seans uygulanmalıdır.

Proloterapi tedavisinde amaç sadece AĞRININ geçmesi değil, ağrıya neden olan HASTALIĞIN düzelmesidir.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *