Kadınların korkusu SİSTİT, kabus olmaktan çıkıyor…
Sistit, yüzde 70 oranla tekrarlayan bir hastalık olarak bilinmektedir. Bunun nedeni yetersiz tedavi, anatomik yapı ve yaşam tarzına bağlı alışkanlıklardan ileri gelebiliyor. Ayrıca, fazla stres, az hareket ve dengesiz beslenme, sistite zemin hazırlıyor.
SİSTİTİN BELİRTİLERİ
Kadınların en az yarısı hayatının bir döneminde sistite yakalanmaktadır.
Sistit, idrar yaparken yanma, sık sık idrara çıkma, karnın alt kısmında ağrı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Tetkik ve tedavide detaylı hasta değerlendirilmesi, idrar tetkiki, kültürü ve antibiyoterapi tetkik edilmelidir.
SİSTİTİ DOĞAL YÖNTEMLERLE YENİN
Sisit’in kadınlarda daha çok olmasının nedeni, kadınlarda idrar yolunun daha kısa olması nedeniyle vajinal ve anal bölgelerde bulunan mikropların kolaylıkla idrar yoluna geçmesine olanak veriyor. Ayrıca cinsel ilişki ve menopoz gibi bazı faktörler, sistit oluşumuna zemin hazırlamaktadır.
Homeopatik remedilerden canthrarise, mercurius corrosivum, Staphysagria, Colibacillum gibi ürünler homeopat tarfından önerilebilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmede manganez, çinko-bakır karışımlar etkilidir. Ayurvedanın tedavi yöntemleride faydalıdır.
SİSTİTE KARŞI KORUNMA
Stafilokok ve Escherichia coli gibi bakterilerin etkisini azaltacak yiyecekleri içermelidir. Bu bakteriler alkali ortamlarda daha kolay ürer. İdarın pH’ının normal değeri ortalama 6 olarak kabul edilebilir. İdrarın beklemesi ile, üre amonyağa yıkılarak, idrar alkali hale gelir. Sistiti olan kişilerin, idrarlarındaki Ph dengesi asit yönüne kaydırılmalıdır.
Bunun için beyaz et, yumurta, işlenmemiş tahıllar, süt fermentleri, taze peynirler ve patates yenmesi önerilir. Antimikrobik ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle soğan, pırasa ve sarımsak gibi besinler tüketilmelidir. Bol sebze, meyve, yoğurt, okaliptüs balı ve düzenli bol soğuk olmayan su tüketilmeli ve sık tuvalete gidilmelidir.
Vajinal temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır. Tamponu tercih edilmemeli ve kullandığı takdirde 4-6 saatte bir değiştirilmelidir. Fiziksel ve psikolojik stresten uzak durulmalı. Sıkı giyecekler ve sentetik külotlar kullanılmamalı. Bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına özen gösterilmeli. Acıyı azaltmak için sıcak su dolu bir termofor karın ve bel altına yerleştirilmeli.
Melisa, ebegümeci, çarkıfelek çiçeği (passiflora) sistite karşı faydalıdır.
Günde yarım litre şekersiz yaban mersini suyu içilmesi semptomlar için iyi gelmeketedir. Baharatlı yiyeceklerden ve gazlı içeceklerden uzak durulmalı. Karın ve sırt aşağı kısmına zeytinyağı veya tatlı badem yağı ile masaj yapılmalı.