Fibromiyalji, kas romantimazması olarak bilinen kronik ağrı ve yorgunluk sendromudur. Fibromiyalji sendromu, uyku bozukluğu, kaslarda yaygın ağrı ve hassasiyet, aşırı yorgunluk, halsizlik ve sabah tutukluğu ile kendini belli eden romatizmal ağrı sendromudur. Romatizmal hastalıklar içerisinde sık karşılaşılan hastalıklardan biri olan Fibromiyalji kadınlarda erkeklere göre üç kat daha sık görülebilmektedir.
Fibromiyalji Belirtileri
Fibromiyalji hastalığının en önemli belirtisi vücudun belli yerlerinde görülen hassasiyet ve ağrılardır. Fibromiyalji sendromu (yumuşak doku romatizması) olan kişilerinin beklentileri yüksek, mükemmeliyetçi, titiz ve duygu durumları çok çabuk değişir.
Fibromiyalji Nerelere Vurur?
Fibromiyaljik ağrılar genellikle boyun, bel, omuz, dirsek ve diz bölgelerinde hissedilebilir. Hasta öyküleri dinlendiğinde vücudun bir yarısının diğer yarısından daha fazlaca ağrıdığı da duyulmuştur.
Fibromiyaljinin Belirtileri Şöyle Sıralanabilir:
– Genel kas, eklem ağrısı ile sabahları zor uyanma olarak kendini belli eder,
– El ve ayaklarda karıncalanma hissi ve uyuşma,
– Dinlenmeye rağmen yorgunluk ve halsizliğin devam etmesi,
– Eklemlerde % 30-50 oranında görülebilen hipermobilite,
– Gün boyunca yorgunluk hissi,
– Depresyon, anksiyete ve hafıza problemleri,
– Ağrının normalden daha fazla algılanması,
– Uyku kalitesinde azalma,
– Çarpıntı, kabızlık, ishal ve gaz şikayetleri,
– Konsantrasyon bozukluğu, yeni şeyler öğrenme zorluğu,
– Çok hafif uyarılara karşı hissedilebilen ağrı duyuları,
– Egzersize karşı dirençsizlik,
– Az olsa da eşlik edebilen nefes almada zorlanma ve kulak çınlaması.
Fibromiyalji Nedenleri
Fibromiyalji sendromunda çevresel ve genetik faktörler hastalığa neden olan önemli faktörlerdir.. Özellikle çocukluk çağlarında geçirilen fiziksel ve duygusal travmalar fibromiyalji için büyük risk faktörleri arasında kabul edilir.
Genellikle 25-55 yaş aralığındaki kadınlarda daha sık görülen Hastalık özellikle eğitim ve ekonomik düzeyi ortalamanın üzerinde olan kişilerde daha sık görülmektedir. Mükemmeliyetçi kişilik yapısı da fibromiyalji hastalığına yakalanma nedenleri arasında gösterilebilir. Ayrıca işini sevmeyen kişilerde de fibromiyalji görülür.
Genel olarak bakıldığında Fibromiyalji nedenleri uyku bozukluğu, ağrı algılama bozukluğu, santral sinir sisteminde nörotransmitter denilen maddelerin dengesizliği, sinir sistemi ve hormonal sistem bozukluğu, kas ve kas işlevlerinde bozukluk, sempatik sistemin aşırı çalışması olarak sıralanabilir.
Fibromiyalji Teşhisi
Fibromiyalji tanısı için üç ay devam eden hastalık öyküsü, hastalık belirtileri ve fiziki muayene ile konur. Fibromiyalji muayenesinde tender point denilen vücudun 18 hassas noktasından yaklaşık 11’inde bu ağrılı noktalar araştırılır. Sık sık başka hastalıklarla karıştırılan fibromiyaljide, bu karışıklığı önlemek için yapılacak kan tetkikler büyük önem taşır.
Fibromiyalji Tedavisi
Fibromiyalji hastalarının ilaç tedavisine ek olarak stresten arındırılmış, düzenli bir yaşam, dengeli beslenme ve düzenli uyku tedavinin en önemli anahtarlarıdır.
Kişiye özel uygulanan tedavi seçenekleri arasında nöralterpi, proloterapi, ozon tedavisi, mezoterpi, fitoterapi, PRP ve diper modernve alternatif tıp tedavileri ile olumlu sonuçlar alınmaktedır.
Bursa, Nilüfer’de bulunan kliniğimizde Fibromiyalji hastalıklarına gerekli muayene ve tetkik işlemleri uygulayarak öncelikle ağrıların nedenini tespit ediyoruz. Alanında uzman hekimimiz sorunun kök nedenini araştırarak uygun tedavi yöntem ve süresini belirlemektedir. Bursa’da fibromiyalji tedavisi için kliniğimizle iletişime geçerek randevunuzu planlayabilirsiniz.
Fibromiyalji Egzersizleri
Fibromiyalji egzersizleri tedavi sürecinin en önemli kısımlarından biridir. Özellikle uzun saatler masa başında çalışmak ve hareketsizlik, kasların gelişimini olumsuz yönde etkiler.
Fibromiyalji tedavisinde amaç, ağrı ve yorgunluktan şikayet eden, fiziksel ve sosyal yaşamı etkilenmiş kişinin sıkıntılarına yönelik tedavi seçeneklerini hazırlamaktır. İlaç tedavisinde ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler tercih edilir. Uzun süreli oturma, ayakta durma, stres, uzun süre yazı yazma, ağırlık kaldırma, kolların gergin pozisyonda çalışması şikayetleri arttırır.
Fibromiyalji hastalarının özellikle aerobik, duruş, germe, pilates, yoga ve yüzme egzersizleri yapmaları çok önemlidir. Bunun yanı sıra, sıcak tedaviler, elektrik simülasyonları, kaplıca ve masaj gibi fizik tedavi uygulamaları oldukça etkilidir.
Fibromiyalji İlaçarının Kullanımı
Fibromiyaljide her hasta ayrı ayrı ele alınıp tedavisi yapılmalıdır. İlaç ile tedavi edilen fibromiyalide uzun süre ilaç kullanımı da zararlı olabilir. Bu ilaçlar hem uykuyu düzenlemekte hem de kronik ağrılı durumlara iyi gelmektedir. Ancak bu ilaçları uzu süre kullanmak kişilerde bağımlılık yaratabilir. Bu da fibromiyaljinin tedavi edilmemesine neden olmaktadır. Psikiyatrik ilaçların ancak eşlik eden psikolojik bir rahatsızlık durumunda kullanılması tavsiye edilir.
Fibromiyaljiden korunma
Fibromiyalji her ne kadar hayatı tehdit eden bir hastalık olmasa da hayat kalitesini son derece etkilediği için titizlikle takip edilmelidir.
Düzenli olarak egzersiz yapmak çok önemlidir. Özellikle gevşeme, germe egzersizleri, kardiyovasküler kondüsyon egzersizleri, düşük yoğunlukta yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme, su aerobiği gibi aktiviteler faydalıdır.
Fibromiyalji tedavisi için kullanılan ilaçlar, ağrıyı azaltmak, uykuyu düzenlemek ve depresyonu tedavi etmeye yöneliktir.
Uyumadan önce çay, kahve, alkol, kola gibi maddelerden uzak durmak gerekir.
Sıcak uygulama, derin ısıtıcılar ve elektriksel stimülasyon, masaj ve kaplıca kürleri tavsiye edilir. Sıcak ve kuru hava fibromiyaljiye iyi gelebilir.