Diyabet, kan şekerinin normal değerden yüksek olması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Ana enerji kaynağınız olan kan şekeri yediğimiz yiyeceklerden gelir. Pankreas tarafından üretilen insülin, glikozun besinlerden hücrelere enerji için kullanılmasına yardımcı olur. Vücudumuz yeterli insülin yapmaz veya kullanmadığında glikoz kanımızda kalır ve hücrelerimize ulaşmaz.
Zamanla, kanımızda çok fazla glikoz bulunması başta kalp ve damar hastalıları olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
DİYABET ÇEŞİTLERİ
Tip 1, tip 2 ve gestasyonel ve diğer diyabet türleri olmak üzere diyabet çeşitleri belirlenmiştir.
Tip 1 diyabet
Tip 1 diyabetli hastalarda pankreas hücreleri insülin yapmaz. Tip 1 diyabet her yaşta görünsede, genellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde görülür.
Tip 2 diyabet
Pankreas hücreleri insülini iyi yapmaz veya kullanmaz. Tip 2 diyabet en sık görülen diyabet türü olup, genellikle orta yaşlı ve yaşlı kişilerde görülür.
Gestasyonel diyabet
Hamileyken gelişen ve doğumdan sonra kaybolan diyabet türüdür. Ancak, gestasyonel diyabetiniz varsa, daha sonraki yaşamınızda tip 2 diyabet geliştirme şansınız yüksektir.
Diğer diyabet türleri
Kalıtsal bir diyabet olan monogenik diyabet ve kistik fibroz ile ilişkili diyabetdaha az görülen diyabet tipleridir.
DİYABETİN YOL AÇTIĞI SAĞLIK SORUNLARI
- Kalp ve damar hastalığı
- Böbrek hastalığı
- Göz problemleri
- Diş hastalığı
- Sinir hasarı
- İnme
- Ayak problemleri
DİYABET BELİRTİLERİ
- Aartan susuzluk ve idrara çıkma
- Artan açlık hissi
- Borgunluk
- Bulanık görüş
- Ayaklarda veya ellerde uyuşma veya karıncalanma
- İyileşmeyen yaralar
- Açıklanamayan kilo kaybı
Tip 2 diyabet semptomları birkaç yıl boyunca yavaş yavaş gelişir. Tip 1 diyabet semptomları ise birkaç hafta içinde hızlı bir şekilde başlayabilir.