Kabızlık
Kabızlık, bağırsak hareketlerinin zor veya normalden daha az gerçekleştiği durum anlamına gelir. Kabızlığın bir diğer adı da konstipasyondur. Ancak üç veya daha fazla gün tuvalete çıkmamak için çok uzun bir süredir.
Kabızlık Belirtileri
Bireylerde tuvalete çıkma sayısı azsa, tuvalet esnasında zorlanma hissi varsa, sert veya çok küçük dışkı çıkarılıyorsa, tuvaletten sonra bağırsakların tamamen boşaldığı hissi yoksa ve göbek şişkinliği varsa, bunlar kabızlık semptomları olarak tanımlanır.
Kabızlık Tanı Yöntemleri
Tıbbi anemnez ve dışkılama alışkanlıklarının sorgulanması ve ardından fizik muayene kabızlık tanısında önemlidir. Endoskopik muayene ve diğer laboratuar tanı tetkiklerinden faydalanılabilir.
Kabızlık Tedavi Yöntemleri
Kabızlık vakaları, daha fazla lif yemek ve daha fazla su içmek ve daha fazla egzersiz yapmak gibi yaşam tarzı değişikliklerinden fayda görmektedir.
Baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdalar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, kuru kayısı, incir, erik gibi kuru meyveler, elma, üzüm ve avokado gibi taze meyveler, zeytin ve zeytinyağı ile kekik kullanımı, beyaz et ve balık tüketimi kabızlıkta faydalı olan besinlerdir. Müshil, dikkatli ve sadece gerektiğinde doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Sıvı tüketimi doktor tarafından sınırlanmadıysa daha fazla su içmek kabızlığı ilaç kullanmadan geçirmek için etkili olacaktır. Haftanın en az dört günü egzersiz yapılmalıdır.
Özellikle sabah saatlerinde ılık sıvı tüketimi yapılmalıdır.
Kabızlığı hafifletmeye yardımcı lif takviyeleri hacim oluşturucu laksatifler olarak da bilinir ve genellikle güvenli yaklaşımlardır.
Bol miktarda lifle dengeli bir diyet kabızlığı önlemek için etkili bir yöntemdir. Günde bir buçuk ile iki litre arasında su ve benzeri sıvı tüketimi de kabızlığı önler.
Bebeklerde kabızlık
Her gün ya da gün aşırı kakasını yapan bebek 2-3 günde bir tuvalet yapmaması olarak tanımlanır. Sindirim sisteminin anatomik sorunları, genetik bağırsak yavaşlığı, gereğinden fazla süt ürünü tüketimi, sürekli katı besin ile beslenme veya psikolojik faktörler bebeklerde kabızlığa neden olabilir.
Ilık banyolar, karın bölgesine yumuşak masaj, bebeğin poposuna vazelin gibi kayganlaştırıcı sürmek, egzersiz yaptırmak, beşinci aydan sonra lifli meyvelerin suyunu vermek kabızlığı rahatlatabilir.
Çocuklarda Kabızlık
Günlük sıvı tüketimini arttırmak, bol lifli sebze ve gıdalar, kuru kayısı, incir, erik gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller, zeytin ve zeytinyağı tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Hamilelikte Kabızlık
Sıvı tüketiminin arttırılması, lifli gıdalara öncelik verilmesi, günlük egzersiz yapılması hamilelerde kabızlık sorununu rahatlatabilir.
Kabızlık nasıl geçer?
Kabızlığa yol açan yanlış beslenme alışkanlıklarından kaçınılmalıdır. Kabızlık yapan yiyecekleri tüketmekten kaçınıp bağırsak hareketlerini hızlandıran besinleri tercih edilmelidir. Kabızlık sorununu yaşamamak için;
- Daha çok hareket edilmelidir.
- Bol bol su ve sıvı gıdalar tüketmelidir.
- Lif ağırlıklı sebze, meyve, bakliyat ve tahıllardan oluşan beslenme programı hazırlanmalıdır.
- Lokmalar iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır.
- Fazla kafein tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Fazla süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir.
- Tuvalet düzeni oluşturulması ve tuvalet ihtiyacı ertelenmemelidir.