KALÇA AĞRISI NEDEN OLUR?
Kalça ağrısının en yaygın görülen sebepleri arasında kalça bölgesinden alınan darbeler, sürekli baskı yaratan yoğun hareketler veya kalça kireçlenmesi olabilmektedir. Kalça ağrıları çevresindeki yumuşak dokulardan kaynaklanan kemik, kas ve eklem yapılarından kaynaklanmaktadır. Kalça kemik ve eklem yapılarından kaynaklanan nadiren kötü huylu hastalıklar görülebilmektedir. Ayrıca kalça ağrısı olan bireylerde bel fıtıkları ve yakın organ sorunlarında ağrı kaynağı olabilmektedir.
Kalça Ağrısının Nedenleri
- Düşme veya kalça bölgesine alınan darbeler
- Bursit, tendinit (Eklem iltihabı)
- Kalçadaki eklem kıkırdağında yırtılma
- Kalçada zedelenme kemik kırıkları veya çıkılar
- Kalça eklemi kıkırdağında yırtılma
- Kireçlenme
- Siyatik – Siyatik Hakkında Bilgi
- Artrit (Eklemlerde meydana gelen iltihaplanma)
- Eklem zarı iltihabı (Sinovit)
- Kasık fıtığı
- Kemiklere yayılmış metastatik kanser vakaları
- Kemik iltihaplanması (Osteomiyelit)
Kalça ağrısı her zaman ciddi bir sorunu işaret etmeyebilir. Günlük yaşam temposunda yapılabilecek ters bir hareket, uzun süre sabit şekilde oturma, uzun süre hareketsiz kalındıktan sonra başlatılan sportif aktiviteler gibi sebeplerden de kalça kemiği ağrısı ortaya çıkabilmektedir. Bu tür ağrılar genellikle bir-iki gün içerisinde kendiliğinden geçebilir, fakat ağrı şiddetli olarak hissedilmeye devam ediyor ve hafiflemiyorsa mutlaka bir hekime başvurmak gereklidir. Yapılacak detaylı tetkik ve muayene sonucunda ağrı sebebi bulunmalıdır.
Kalça ağrıları bazı hastalar tarafından zaman zaman kuyruk sokumu ağrısı ile karıştırılabilmektedir. Kuyruk sokumu ağrısı farklı bir ağrı olup kalça ağrısından bağımsız olarak değerlendirilmelidir. Buradaki yazımızda kuyruk sokumu ağrısı ile kapsamlı bir makalemiz mevcut olup okuyabilirsiniz.
Kalça Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Kalça eklemlerinde hareket esnasında veya sabit iken hissedilebilen ağrı şeklinde belirti göstermektedir. Bu ağrılar kalçada tek taraflı hissedilebileceği gibi her iki tarafta da hissedilebilir. Kalça ağrıları en belirgin ifade ile bu şekilde kendini göstermektedir.
Kalça Ağrısı Teşhisi Nasıl Konulur?
Kalçada ağrı, oldukça yaygın şekilde görülen bir sağlık sorunudur. Özellikle ileri yaştaki bireylerde çok sık olarak karşılaşılan bu sorun, genellikle bir kemik – eklem hastalığı veya travmasına bağlı oluşmaktadır.
Vücutta en sık kullanılan eklemi olan kalça eklemi yürüme, eğilme, bacakları hareket ettirme gibi tüm fiziksel aktivitelerde kullanılır. Kalça ağrıları, ciddiye alınmalı, teşhis ve tedavi amacıyla mutlaka ilgili sağlık kurulumlarına müracaat etmelidir.
Sürekli yapılan yoğun hareketler uyluk ve leğen kemikleri ve ekleminde aşınmaya neden olabilmektedir. Yuvarlak başlı uyluk kemiği ile bu kemiğin yerleşeceği bir sokete sahip olan leğen kemiği, harekete imkân tanıyacak şekilde uyum içerisindedir. Dayanıklı yapısına rağmen Kalça ekleminin dayanıklı yapısına rağmen düşme, yaralanma ve zorlayıcı hareketler ya da ilerleyen yaş neticesinde oluşan kemik erimesi gibi nedenlerle yıpranabilir.
Kalça bölgesinde ağrıyı oluşturan aşağıdaki durumlardan herhangi birinin varlığında bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir:
- Düşme ve kalça yaralanmaları
- Kalçadaki ağrının gün geçtikçe kötüleşmesi
- Yürürken, merdiven çıkarken, eğilirken ve benzeri durumlarda ağrı nedeniyle öne eğilme zorunluluğu hissetmek
- Ağrıya yüksek ateşin eşlik etmesi
- Sürekli rahatsızlık hissi
- Ani kilo kaybı
Kalça ağrısı neden olur?
Kalça ağrısı olgularının birçoğunun yapılan yanlış bir hareket veya eklemde zorlanma gibi basit nedenlere bağlı olarak geliştiği görülür. Bu gibi durumlarda genellikle kas tendonlarındaki gerginlik veya kalçadaki yumuşak dokularda oluşan iltihaplanmalar önemli etkenlerdir. Bazı durumlarda ise kasık, diz veya bel bölgesinde var olan sorunlardan kaynaklı olarak kalçada ağrı hissedilmesi de söz konusu olabilmektedir.
Kalça ağrısı, kalça eklemlerinde hareketli veya hareketsiz durumda ağrı hissedilmesidir. Ağrı, kalçanın tek taraflı olabileceği gibi iki eklemden de kaynaklanabilmektedir. Bel fıtıkları ve leğen kemiğindeki sorunlar da kalça eklemi ağrısı olarak yansımaktadır.
Bunların haricinde kalçada ağrı oluşumunun yaygın nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Düşme veya kalçanın yaralanması
- Artrit (Romatoid artrit, osteoartrit, psoriatik artrit, juvenil idiopatik artrit, septik artrit vb.)
- Kalçada kırık ve çıkıklar
- Eklem iltihabı (bursit)
- Burkulma
- Kasık fıtığı
- Kalça labral gözyaşı durumu (kalça eklemi kıkırdağında yırtılma)
- Tendon iltihabı (tendinit)
- Siyatik
- Kemiklere yayılım göstermiş ileri metastatik kanser vakaları
- Legg-Calve-Perthes hastalığı
- Kemik iltihabı (osteomiyelit)
- Osteoporoz (kemik erimesi)
- Sinovit (eklem zarı iltihabı)
Kalça Ağrısı Teşhisi Nasıl Konulur?
En önemli teşhis yöntemi hastanın hekim tarafından detaylı bir şekilde fiziksel olarak muayene edilmesi ve değerlendirilmesidir. Hastanın detaylı anamnez öyküsü alınarak hastalık hakkında yaşadığı detaylı bilgi alınmış olunur. Anamnez ve fizik muayenenin ardından birtakım tanı testleri teşhisin konulmasında önemlidir.
Röntgen: Kemiklerde herhangi bir sorun veya hasar olup olmadığının anlaşılmasını sağlar.
Bilgisayarlı tomografi (BT): BT ile kalça ekleminin 3 boyutlu görüntüsü alınabilir, ağrının eklem veya diğer yapılardan kaynaklı olup olmadığı hakkında bilgi verir.
Manyetik rezonans (MR): MR ile kalçadaki kas ve tendon kiriş gibi yumuşak dokulardaki sorunlar belirlenir.
Kan testleri: Romatoid artrit ve diğer hastalıkların araştırılmasında yardımcıdır.
Kalça Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kalça ağrısı tedavisinde en uygun tedavi yöntemi altta yatan sorunun tespiti yapılarak doğru tedavi yönteminin seçilmesidir.
Kemik erimesinden kaynaklanan kalça ağrılarında destek olarak kemik yapıların güçlendirilmesi için kalsiyum ve D vitamininden yararlanılabilir. Kalça ağrısında çeşitli palyatif tıbbi tedaviler uygulanmaktadır. Önemli olan esas patolojik tabloya yönelik uygun tedavinin başlanmasıdır.
Kalça ağrılarınızın tedavisi için kliniğimizde ameliyatsız modern yöntemler uygulamakta olup bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.