Romatizma; diz, dirsek, omuz, bel gibi eklemlerde, yumuşak dokuda ve kaslarımızda şiddetli ağrılara neden olan bir problemdir.
Romatizmal hastalıklar eklemleri ve kasları etkiler. Romatizmal ağrılar osteoartrit gibi, aşınma ve yıpranmanın bir sonucu olduğu gibi, romatoid artrit ve bağışıklık sisteminden kaynaklanan sorunlardır. Yumuşak dokularda oluşan romatizmal hastalıklar genellikle iltihap kaynaklıdır. Tedavi planında hastanın ana problemine yönelik olarak patolojik tablonun ve ana fizyolojik mekanizmaların ortadan kaldırılmasına yönelik modern, alternatif ve tamamlayıcı tıp tedavileri uygulanmaktadır. Bu durumda alanında uzman ve konuya hakim uzman doktor müdahalesi ile hastaya en uygun tedavi planını çıkararak yardımcı olunmaktadır.
ROMATİZMAL HASTALIKLARIN BELİRTİLERİ
Romatizmal hastalığında aşağıda sayılan klinik bulgulardan çoğunlukla dört belirti bulunmaktadır.
1-Omurga dahil bir çok eklem ve yumuşak dokuda hissedilen ağrı ve rahatsızlık.
2- Eklem ve kas dokusunda ağrı.
3- Hareket ile birlikte hissedilen ağrı
4-Etkilenen kısımların özellikle hareketsiz kalındığında sertleşmesi
5- Etkilenen bölgeye sıcak uygulanınca iyileşme ve rahatlamanın görülmesi
6-İklimsel faktörlere tepki olarak semptomatik kötüleşme.
7-Hafif egzersiz sonrası hasnın rahatlama, şiddetli egzersiz sonrasında kötüleşme.
ROMATOİD ARTRİT
Kronik bir iltihabi rahatsızlık olan romatoid artrit, romatizmal rahatsızlıklardan en sık görülenidir.
Romatoid artritte hastalarının eklemlerinde şişme ve iltihap meydana gelir. Bu tablo, bağışıklık sisteminin eklem kapsüllerine saldırmasıdır. Eklem yapılarında bozulmaya ve kalıcı hasara neden olan romatoid artrit son derece ağrılı olabilir. Genel olarak bilek ya da ayak parmakları gibi küçük eklemleri tutar.
Romatoid artritin en belirgin semptomu: Ayak ya da el eklemlerinde görülen ağrı ya da kasılmalardır.
ROMATİZMA HASTALIĞININ EN ÇOK ETKİLEDİĞİ BÖLGELER
1-Akciğerler
2-Gözler
3-Kan damarları
4-Cilt
ROMATİZMAL HASTALIK BELİRTİLERİ
* Eklemlerde ağrı ve sertlik
* Kalp, akciğer ve göğüs hastalığı
* Yorgunluk
* Cilt döküntüleri
* Güneş ışığına karşı aşırı duyarlılık
* Soğuğa maruz kalma durumunda ayak parmaklarında morarma
* Böbrekler, yumuşak doku ve organlarda sorunlar
* Kansızlık,, düşük beyaz kan hücreleri gibi kan hastalıkları[/vc_column_text][rt_highlight_box_style highlight_box_title=”DOKTORUMUZA SORUN” highlight_box_content=”Vücudumda Romatizmal Bir Hastalık Olduğundan Şüpheleniyorum. Hangi Tetkikleri Yaptırmalıyım?” highlight_box_image=”9995″ highlight_box_button=”url:https%3A%2F%2Fnaturalklinik.com/yeni%2Fmesaj-gonderin-sayfa%2F|title:B%C4%B0R%20MESAJ%20G%C3%96NDER%C4%B0N|target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1563896690689{background-color: #1e73be !important;}”][vc_column_text]
OSTEOARTRİT (OA)
Dizleri, kalçaları, bel desteği, boynu, parmakları ve ayakları etkiler. Belirtileri ağrı, şişme, sıcaklık, sertliktir. Osteoartrit hastalığında kemiklerin ucundaki yumuşak kıkırdak hasar görür. Kıkırdak aşınırsa zarar gören eklemin hareket etmesi zorlaşır. Kasların zayıflaması eklemleri dengesiz hale getirir. Osteoartrit hastalığında yürüme, nesneleri tutma, elbise giyme, saç tarama veya oturmayı zorlaşabilir.
ANKİLOZAN SPONDİLİT
Ankilozan spondilit genellikle bel ağrısı ile başlar. Ankilozan spondilit, özellikle 30 yaşına kadar olan genç insanlarda daha sık görülür. Çoğunlukla omurganın kuyruk sokumu (sakroileak) eklemi olarak bilinen kalça eklemlerine bağlandığı eklemleri tutar.
Ankilozan Spıondilit Belirtileri
- Sırtta ve kalça bölgesinde ağrı
- Omuz ve boyunda hissedilen ağrı
- Sırtta, ağrı ve sertlik.
- Sırtın ve boyunda ağrı
SJÖGREN SENDROMU
Bağışıklık sistemi hastalığı olan Sjögren sendromu birincil ve ikincil olarak iki şekilde oluşabilir. Birincil Sjögren Sendromu diğer hastalıklarla bir bağı olmayıp tek başına oluşur. Sekonder sjögren sendromu lupus, polimyozit, romatoid artrit gibi iltihaplı romatizmal hastalıkların bazı tipleri ile beraber oluşur.
Sjogren sendromunda, gözler ya da ağız gibi vücudun bir bölümünün kuruması görülür. Kadınlarda erkeklerden daha yaygındır.
Sjögren Sendromunun Belirtileri
- Ağızda, gözde ve vajinada kuruluk, tahriş ve yanma
- Diş çürümesi ve diş eti hastalığı
- Yüzde şişlikler
- Eklem yerlerinde ağrı, iltihap ve sertlik
- Karaciğer, böbrekler, akciğerler, sinirler, troid bezleri, beyinde iltihap
- Halsizlik, yorgunluk,
- Boğazda yanma ya da kuruluk,
- Konuşmada çiğnemede ya da yutmada zorlanma,
- Sindirim sorunları,
- Ciltte kuruluk ya da yara,
- Sinir ağrısı,
- Kulak altı bezlerinde şişme
ROMATİZMAL HASTALIKLAR NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Romatizmal hastalıkların tedavisinde; proloterapi, nöralterapi, CGF kök hücre tedavileri, PRP tedavisi, homeopati, fitoterapi, ve diğer tamamlayıcı alternatif tıp tedavileri yöntemleri oldukça etkili bir tedavi imkanı sunmaktadır. Ayrıca kişinin hastalığına uygun özel tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Romatizmal kas eklem sorunları, tedavide en yüksek başarının sağlandığı hastalıklar arasında yer almaktadır.