Romatoid Artrit, tüm eklemleri tutabilen bir kronik iltihabi hastalıktır. Her yaşta görülebilen romatizmal hastalık, kadınlarda erkeklere oranla 3 kat fazla görülür.
Hastalarda, tutulan eklemler ağrılı, kızarık ve şiştir. Birden fazla eklemde aynı anda tutulum görülür. İlerleyen safhalarda, el ve ayak eklemlerinde yapısal bozukluklar oluşur.
Romatoid Artrit, nedeni bilinmeyen bir “Otoimmün Hastalık”tır. Bağışıklık sisteminin yanlış ve aşırı cevabından kaynaklanır. Bağışıklık sistemi, eklem dokusunu yabancı doku gibi algılar ve eklem dokusunu oluşturan bileşenlere karşı antikorlar geliştirir.
Şiddetli eklem ağrıları, hareket güçlüğü, sabah sertliği gibi yaşam şartlarını zorlaştıran şikâyetler tabloya hakimdir.
Tedavide, uzun süreli kortizon, ağrı kesiciler ve özellikle aspirin kullanımaaktadır. Kullanılan tüm ilaç tedavileri son derece fazla yan etkileri olan ve uzun süre devam edilmesi gereken tedavilerdir. Sadece bu tedavileri kullanmak bile ciddi sağlık problemleri yaratmaktadır. ABD’de her yıl, 20.000 kişi, ağrı kesicilerin yan etkileri yüzünden hastaneye yatmakta ve bunların 2.600’ü ölmektedir. Kortizon ve bağışıklık sistemini baskılayıcı diğer ilaçların yarattığı yan etkiler ve tahribat, tahmin bile edilemeyecek boyutlardadır.
Romatoid Artrit ilerleyici, agresif ve saldırgan bir hastalıktır.
Uzun dönemli kullanılan klasik ilaç tedavisinin hastaların yararına olmadığı ve ilaçlara verilen cevabın da zamanla azaldığı gösterilmiştir.
Klasik ilaç tedavisinin uzun dönemdeki etkisizliği, alternatif doğal tedavilerin daha fazla önem kazanmasına yol açmıştır.
Romatoid Artrit tedavisinde doğal ve bitkisel tedaviler
Beslenme Tedavileri:
Romatizmal hastalıkların artışındaki önemli sebep besinlerde kullanılan kimyasal katkı maddeleri ve beslenmenin bozulmasıdır.
Beslenme bozuldukça gıda intoleransı ve otoimmun hastalıklar ciddi bir sorun olmaya başlamıştır. Gıda intoleransları denilince akla gelen en önemli ve yaygın durum, glutene karşı olan intoleranstır. Gluten intoleransları, diyabetin, Çölyak hastalığının, otoimmün hastalıkların arkasında yatan sebeptir.
Bir romatizma hastasını gluten intoleransını göz ardı ederek tedavi etmek mümkün değildir. Dolayısı ile öncelikli olarak hastanın beslenmesi düzenlenmelidir. Gıda intoleranslarında en önemli iki faktör gluten intoleransı ve hazır maya intoleransıdır. Bu nedenle kas eklem romatizması olan hasta glutenden, buğdaydan, hazır mayadan uzak durmalıdır.
Kollajenden zengin kelle paça
Romatizma hastalığının en önemli sebeplerinden bir tanesi beslenmeyle yetersiz kollajenin alınmasıdır. Bağ dokunun ana maddesi olan kollajen vücudun sağlıklı, diri, dinç ve ayakta kalabilmesini sağlar. Paça, et suyu, kemik suyu, kemikli et kollajenden zengindir.
Romatizmal hastalıklardan korunmak için öncelikle kollajenden zengin beslenmek gerekir.
Hazır mayayı hayatınızdan çıkarın
Hazır maya bağırsak geçirgenliğini bozduğu için gıda intoleranslarına yol açıyor. Gıda intoleransı romatizmanın altında yatan en önemli sebeptir. Beslenme buna göre düzenlenmelidir.
Hazır mayadan uzaklaşmak son derece kolaydır. Çörek, sokak simitinde, mayalı pastane ürünlerinde; ekmek ve pide gibi fırın ürünlerinde, pizzada, sokak simidinde hazır maya bulunur.
Peynirlerin çoğunda hazır maya bulunur. Hazır mayayla yapılmış peynirden uzak duracaksınız. Şirden mayalı peynir tüketmek gereklidir.
Turşunu kur, yoğurdunu mayala, romatizmadan korkma
Romatizmal hastalıklardan korunmanın yolu probiyotikleri takviye etmekten geçer. Probiyotikleri takviye etmeden, romatizmal hastalıklardan korunabilmek veya bunları tedavi edebilmek mümkün değildir. Dolayısıyla, bol bol probiyotik gıda alınması gereklidir. Ev turşusu, ev yoğurdu, mandıra yoğurdu, kefir, doğal mayalanmış sirke, şıra, doğal mayalanmış peynir, çökelek probiyotik gıdalardır.
Bitkisel Tedaviler:
Romatizma Romatoid Artrit üzerinde etkili olan bitkilerden bazıları şöyle sıralanabilir:
- Isırgan: Son derece kuvvetli yangı ve ağrı giderici etkisi vardır. Güvenli bir bitkidir.
- Kuşburnu: Yangı gidericidir ve yüksek miktarda C vitamini içerir.
- Papatya: Yangı giderici ve sakinleştiricidir.
- Zencefil: Kuvvetli yangı gidericidir. Mide bulantısını giderir.
- Zerdeçal: Kuvvetli yangı giderici özelliği yanında, Karaciğer üzerinde kuvvetlendirici ve kan yağlarını düşürücü etkisi vardır.
- Meyan kökü: Yangı gidericidir.
Romatizmal Hastalıklarda Etkili Olan Bitki Çayları
Ağrı Giderici Çay:
- Isırgan Yaprağı: 1 tatlı kaşığı
- Kuşburnu: 1 yemek kaşığı
- Tane karabiber: 1 tatlı kaşığı
- Papatya: 1 tatlı kaşığı
- Zencefil: 1 çay kaşığı
Porselen bir demlikte üzerlerine 200 cc. kaynar su konularak 5 dakika demlenir, 1 tatlı kaşığı bal ilave edilerek içilir.
Romatizma İçin Günlük Çay:
- Zerdeçal: 1 çay kaşığı
- Meyan kökü: 1 tatlı kaşığı
- Isırgan yaprağı: 1 tatlı kaşığı
- Lavanta: 1 tatlı kaşığı
- Elma: Çeyrek elma, kabuklu olarak ince doğranmış.
Porselen bir demlikte, üzerine 200 cc. Kaynar su ilave edilerek 5 dakika demlenir, 1 tatlı kaşığı bal ilave edilerek günde 3 bardak içilir. Her seferinde taze olarak hazırlanır.
Ağrılı Eklemler İçin Ağrı Giderici Yakı:
- Dulavrat otu: 1 yemek kaşığı
- Isırgan otu: 1 tatlı kaşığı
- Kırmızı acı biber – Arnavut biberi: 1 yemek kaşığı
- Karanfil: 1 tatlı kaşığı
- Zencefil: 1 yemek kaşığı
- Bal: hakiki petekli bal, peteği ile birlikte.
ROMATİZMA HASTALIĞININ FİTOTERAPÖTİK TEDAVİSİ
Romatizma hastalığında kullanılan kimyasal ilaçlar bağışıklık sistemini baskılayarak hastalığı örter. Nitekim hasta bu ilaçları kullanır ama romatizması da ilerlemeye devam eder.
Romatizma hastalıklarının tedavisinde kullanınlan methotreksat, kanser için geliştirilen bir kemoterapi ilacıdır. Prospektüs bilgilerinde, “ölümcül ve ciddi toksik reaksiyon” görülebileceği ve “sedef hastalığı tedavisinde methotreksat kullanımının ciddi yan etkileri bildirilmektedir. Mevcut kimyasal tıbbi tedavi yaklaşımlarıyla romatizmal hastalığının tamamen ortadan kaldırılması söz konusu değildir.
Glukozamin ve Kondroitin
Romatizma tedavisinde doğal tedavi seçenekleri arasında “glukozamin” ve “kondroitin”, vücudumuzda kıkırdak ve eklem sıvısının temel bileşenleri olması bakımından güvenilir bir seçenek olarak tercih ediliyor.
Antioksidanlar
Eklem hastalıklarında Omega-3 ya da resveratrol gibi “Antioksidan” desteklerin kıkırdak hasarının önlenmesi ve eklem yapısının onarımı, eklemlerde ağrı ve eklem hareketliliğinin sağlanması bakımından yararlılığı bildirilmiştir.
Limon suyu
Limon, toksit atıkların vücuttan atılması için patates kabuğu suyuna ilave etki yapar. Taze limon suyunu, patates kabuğu karışımına ilave edin ve günde 3-4 defa için. Romatizma ağrılarını azaltmak için bu iki karışımın birlikte kullanılması oldukça etkili bir yöntemdir.
Karabaşotu çayı
Karabaş otu çayını gece yatarken için. Kaynamakta olan bir bardak suya 5-6 adet karabaş otunun başaklarından ilave ederek kısık ateşte beş dakika kaynatın. Sonra süzün ve taze olarak akşam yemeklerinden en az 2 saat sonra için.
Isırgan otu kürü
Isırgan otu çok az suda haşlanarak lapa haline getirilir. Hazırlanan karışım çok sıcak olmayacak şekilde ağrıyan bölgenin üzerine konularak 15 dakika kadar etki etmesi sağlanır. Bu kürün haftada iki üç kez uygulanması tavsiye edilir.
Zerdeçal
Osteoartrit, artrit, yangı ve ağrıların giderilmesinde etkinliği yürütülen klinik çalışmalar ile ortaya konulmuştur.
Zeytin yaprağı özütü
Fenolik bileşenler bakımından zengin olan zeytin yaprağı, eklem hasarlarında onarıcı rol oynamaktadır. Kuvvetli iltihap giderici ve ağrı kesici etkisine bağlı olarak osteoartrit ve romatizmal hastalıklarda etkili olabileceği gösterilmiştir. Zeytin yaprakları antioksidan etkisine bağlı olarak yüksek tansiyonu düşürmek, diyabette kan şekerinin kontrolü, yüksek kolesterol, ateroskleroz ve kanser gibi çeşitli hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde yararlanılmaktadır.
Patates suyu ağrıyı gideriyor
Patates, romatizmaya bağlı vücutta oluşan toksik atıkların yok edilmesine yardımcı olmaktadır. Meyve sıkacağı veya başka bir şekilde taze patatesi ezerek suyunu çıkarın. Yemek yemeden önce bir veya iki çay kaşığı taze patates suyu için. Patatesin kabuğu da aynı etkiyi sağlamaktadır. Vücuttaki atıkların giderilmesi için patates kabuğu gerekli olan mineral ve tuzlar bakımından zengindir. Bir litre suda yaklaşık 30 gram patates kabuğunu suyun yarısı buharlaşana kadar kaynatın. Bu sudan günde 3-4 defa çeyrek çay bardağı kadar için.