Schüssler tuzlarından herhangi birinin eksikliği, dokularda hastalık tablosuna neden olabilmektedir. Hücre-tuzu tedavisi, vücudun eksikliğini duyduğu ve istediklerinin ona eklenmesi esasına dayanmaktadır. Her Schüssler tuzu farklı etki alanına sahiptir ve organizmanın sağlıklı çalışması için ihtiyaç duyulan maddelerdir.
Schüssler tuzları’nın çoğu, homeopatik potansiyele sahiptir. Potensiyalizasyon süreci, maddenin temel enerjisini yükseltirken, aynı zamanda dozaj miktarını azaltır.
Günümüzde, Schüssler’in kullandığı hücre tuzlarının kendilerinin doğrudan besin takviyeleri olmadığını anlamış bulunuyoruz. Genelde bu kavram, modern tıbbın tersi gibi görünen bir temele dayanır; inanışa göre, doz azaldıkça yararı artar. Schüssler tuzları hücresel düzeydeki organizma faaliyetlerinin ana maddesidir.
On iki adet schüssler tuzu tanımlanmıştır.
SCHÜSLER TUZLARI
1- Kalsiyum Fluoratum
Kas ve bağ yaralanmaları için uygundur. Bağ dokusu ve tendonların elastikiyetini yükseltmesi yanı sıra, kemiklerin ve dişlerin sağlığını korur. Saç ve tırnak oluşumunda yer alır. Eksikliğinde varis, telenjiektaziler ve hemoroid görülebilir.
2- Kalsiyum Fosforikum
Kemik ve dişlerin büyümesini ve iyileşme süreçlerini destekler. Kırıklar ve osteoporoz tedavisinde de yardımcıdır. Demir eksikliği anemisinde faydalıdır. Bir ve iki numara ile kombinasyon anemide daha etkilidir.
3- Ferrum Fosforikum
Enfeksiyonların ilk aşamalarında yardımcıdır. Akut enflamasyon, taze yaralar, kesikler, ateşli vakalar ve birinci derece yanıklar için uygundur. Kullanımında kas ağılarını geçirir. Kaslarda harcana oksijeni tekrar vücuda kazandırılmasında önemli rol alır.
4- Kalium chloratum
Rinit, bronşit, gastrit, kolit ve sistit gibi tüm mukus iltihaplanmalarında fayadalıdır. Özellikle enflamasyonun ikinci evresinde etkilidir. Detoksifikasyon etkisi vardır. Damar daralması ve dolaşım bozukluklarının dğzenlenmesinde önerilmektedir.
5- Kalium Fosforikum
Depresyon tedavisinde etkindir. Sinirsel, zihinsel, duygusal, fiziksel yorgunluk ve halsizlik tedavisinde destekleyicidir. Okul çağındaki çocukların yorgunluk durumlarında kullanılabilir.
6- Kalium sulfuricum
Kronik iltihaplı cilt bozukluklarını gidermek için yardımcıdır. Yavaş iyileşen yaralarda, gözde konjonktiva, boğaz ve burun gibi mukoza iltihaplarının iyileşme sürecini destekler. Şişkinlik, gaz, kabızlık ve bazı gıda allerjilerinde kullanılır.
Eksikliğinde; egzema, psöriazis, kaşıntı ve akne görülebilir.
7- Magnezyum Fosforikum
Bel ağrısı, siyatik ağrılar, fibromiyalji, kas ağrısı, adet ağrıları, gastrointestinal sistemdeki ağrılı spazmlar, boyun veya omuzdaki olası gerilimler tedavilerinde destekleyicidir. Kramp ve kas spazmları tedavisinde etkilidir. Kalp damar ve sinir sistemi üzerine düzenleyici etkisi vardır.
8- Natrium chloratum
Vücut sıvılarının dengesini düzenler. İshal veya kusma gibi gastrointestinal şikayetlerde yardımcıdır. Mukozaların nemli kalmasını sağlar. Artrit, artroz, disk hasarları ve eklem hastalıklarında yararlıdır. Kurşu, civa, kadmiyum ve platin gibi ağır metallerin vücuttan atılımını sağlar.
9- Natrium Fosforikum
Asit-baz dengesini düzenler ve hiperasidite tedavisinde etkilidir. Ürik asit atılımı için gereklidir. Metabolizmaya yardımcı olur. Asit reflü, hazımsızlık şikayetlerinde faydalıdır. Natrium fosforikum vücutta düşükse vücutta safra üretimi yetersiz kalır. Laktik asidin vücuttan atılımını sağlar.
10- Natrium sulfuricum
Karaciğer fonksiyonunu destekler. Detoksifikasyon işlemleri ve sıvı atılımını destekler. Aşırı doku sıvıları salgılanmasında yardımcı olur. Şeker metabolizmasında ve safra salgısının üretilmesinde rol oynar. İnfluenza virüsü üzerinde tedavi edici etkisi görülmüştür.
11- Silicea
Saç ve tırnakların elastikiyetini ve sıkılığını korumaya yardımcı olur. Silicea, elastikiyetini artırarak deri ve bağ dokusu güçlendirir. Epidermiste erken kırışıklığı önler. Romatizmal iltihaplarda önerilmektedir. Hamilelere önerilmez.
12- Kalsiyum sulfuricum
Anti-inflamatuar bir etkisi vardır ve hücrelerin büyümesini destekler. Romatizma, gut veya iltihaplı enflamasyonda uygulanmaktadır. Apse, sivilce, püstül ve pürülan süreçlerinde yararlanılır. Bağ dokunun geçirgenliğinden Kalsiyum sülfürikum sorumlu olduğu düşünülmektedir.