HİPERTANSİYON TEDAVİSİ
Kalp ve damar hastalıklarının çok çeşitli türleri olmasına rağmen, kötü sonuçlarından korunmak için kalp hastalıkları mutlaka tedavi edilmelidir. Kişinin önlenebilir risk faktörlerini düzeltilmesinin yanı sıra uygulanacak etkili ve doğru tedaviler ile hipertansiyonu kontrol altına almak mümkündür.
Büyük tansiyonu 140 mmHg’nın, küçük tansiyonu 90 mmHg’nın altına ve hasta rahatsızlık hissetmediği takdirde daha düşük değerlere düşürülmelidir. Şeker hastalarında, inme, miyokard infarktüsü, böbrek hastalığı gibi yüksek risk taşıyan hastalarda kan basıncı 130/80 mmHg’nın altına düşürülmelidir. İdeal tansiyon sınırları 120/80 mmHg olarak belirlenmiştir.
Hipertansiyon hastalığının tedavisinde hastalara yaşam tarzı ile ilgili değişiklikler önerilmektedir. Değiştirilebilir faktörlerin başında elbette beslenme gelmektedir. Hastaların yediklerini kontrol altına alması ve fazla kiloları olan hastaların bu kilolarını vermesi gerekecektir. Yüksek tansiyon hastalarının yaşam tarzında uygulanması gereken değişiklikler.
Hipertansiyondan Korunmak için neler yapılmalı?
- Sağlıklı beslenme ve ideal vücut ağırlığımızın korunması,
- Tuz tüketimimizi mümkün mertebe azaltılması,
- Meyve- sebze tüketiminin arttırılması,
- Doymuş ve total yağ tüketiminin azaltılması,
- Stresle başa çıkmak da yüksek tansiyonu kontrol altına almaya yardımcı olur.
- Düzenli fiziksel aktivite, haftada 4 kez en az yarım saat egzersiz yapılmalı.
- Sigara ve tütün içilmesi bırakılmalı.
Fazla olan her 10 kilonun verilmesi ile yüksek tansiyon 5-20 mm cıva düşmektedir. Kişi sağlıklı olduğu kiloyu bilip o kiloda kalmalıdır. Bununla ilgili olarak, vücut kitle endeksi değerlendirilmelidir.
Vücut kitle indeksi, ağırlığınızı boyunuzun karesine böldüğünüzde (kg/m²) çıkan sonuç, fazla kilolu ya da obez olup olmadığınızı gösterir. 18.5 – 24, 9 kg/m² arasında olanlar normal kilolu olarak değerlendirilir.
Düzenli spor yapmak, hareket etmek yüksek tansiyonu 4-9 mm cıva kadar düşürmektedir.
Yaşam biçiminizde yapacağınız tüm bu değişikliklere rağmen kan basıncınız hala yüksek ise hipertansiyon tedavisini almanız gerekecektir. Tedavisi sekteye uğrayan yüksek tansiyon, ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir.
Farmakolojik tedavide diüretikler, genellikle yüksek tansiyon için ilk tedavi seçeneği olarak tercih edilmektedir. Ancak diyabetli hastalarda diüretikler bazen kan şekeri seviyelerini etkilediğinden, diüretik yerine bir ACE inhibitörü reçete edilebilir. Kan basıncınız çok yüksek ise, iki veya daha fazla antihipertansif ilacın birlikte kullanımı gerekebilir.
Hipertansiyon tedavisinde mevcut farmakokimyasal yöntemlerle halen istenilen başarının yakalandığı söylenemez. İlaç tedavisi alanların ancak yarısında kan basınçları istenen tedavi seviyelerine indirilebilmektedir
Hipertansiyon hastalarının yaklaşık olarak yarısının ilaçla tedaviye yanıt vermemesi, antihipertansif ilaç kullanımı bireyselleştirilmekte ve hipertansiyonda alternatif ilaç grupları geliştirilmektedir. Farmakokimyasal tıp tedavilerinin yanısıra, hipertansiyon tedavisinde tamamlayıcı ve integratif tıp tedavileri uygulanabilmektedir. Fitoterapi, Homeopati, Ozon tedavisi ve Akupunktur tedavi yöntemleri ile hipertansiyon tedavisinde, konunun uzmanı tarafından yapılan tedavi ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Antihipertansif tedavide istenilen hedefe ulaşıldığından emin olmak için düzenli olarak tansiyonun takibi gereklidir.