Bağırsağın, gluten adlı proteine karşı geliştirdiği kronikleşen alerjisi ve hassasiyetidir. Bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus [tüysü oluşumlar] denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır.
Aşağıdaki hastalıklardan herhangi birinden şikâyetçi iseniz, aslında altta yatan sebep gluten hassasiyeti olabilir. Gluten hassasiyeti bazı hastalıkları taklit eder.
- Eklem romatizması
- Fibromiyalji
- Depresyon
- Kısırlık
- Osteoporoz
- Karaciğer yetmezliği
- Anemi
- Migren
- İyileşmeyen baş ağrıları
- Kronik yorgunluk
- Şizofreni
- Reflü
- Alerjiler
- Cilt döküntüleri (Dermatitis herpetiformis)
- İrritabl barsak sendromu (İBS)
- Ülseratif kolit
- Crohn hastalığı
- Diyabet
- Huzursuz bacak sendromu
- İyileşmeyen vücut ağrıları
- Otoimmün hastalıklar
Dolayısıyla, romatizmada, kanserde, diyabette, kısırlıkta, alerjilerde, migrende, bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlarda, tüm otoimmün hastalıklarda buğdayı kesmek şarttır. Tabii ki, bütün kısırlık vakaları, bütün romatizmalar, bütün migrenler gluten hassasiyetine bağlı değildir. Ancak glüten allerjisi yönünden önce buğdayın kesilerek hastanın takip edilmesinde fayda olacaktır. Romatizmada, diyabette, kanserde, migrende, sedefte verilen ilaçları düşünürseniz, bütün bunları yapmadan önce hastada basitçe buğdayı kesmek çok daha evladır. Gluten sadece buğdaylı ürünlerin içinde yer almaz. Sadece ekmek, pasta, makarna, erişte veya bisküviyi kesmekle iş bitmez. Çoğu tedaviden önce glutensiz diyet verilmeli ve hasta takip edilmelidir.