Varis Tedavisi

Varis toplardamarların, fonksiyonel bozuklukları sonucu ya da kan akımının önündeki bir engel nedeniyle genişleyerek kıvrımlı bir hal almasıdır.
Daha açık bir ifadeyle Varis, vücudun yani bacakların alt kısmında toplanan "kirli kanı" kalbe taşıyan toplardamarların genişleyip, kıvrıntılı hal alması
olarak tarif edilebilir.
Venöz yetmezlikle temelinde gelişen varis hastalığının gelişiminde sıklıkla kapakçık yetmezliği altta yatan neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Varis
yüzde 10 sıklıkla rastlanan yaygın bir toplumsal sağlık sorunudur.
Çoğunlukla bacak derisi altında değişik çaplarda mavimsi kabarıklıklar şeklinde görülür. Diğer varis formları ise kılcal damar çatlamaları şeklinde görülebilmektedir. Daha ileri dönemde bacakta, ayak bileklerinde ve ayakta ciltte renk değişikliği ve venöz ülserler gelişebilir.
Bacaklarda şişkinlik, ağırlık hissi, özellikle gece artan kramplar, kaşıntı, damar genişlemeleri, yaralar varisli hastanın şikayetlerinden bazılarıdır.


VARİS ÇEŞİTLERİ

Telenjektazik venler; çapı 1 mm'den küçük genişlemiş, intradermal kılcal küçük damarlardır.
Retiküler venler; çapı 1-3 mm arasında, intradermal, küçük ve kıvrımlı genişlemiş ven yapılarıdır.
Variköz venler; çapları 3 ve 3 mm üstünde geniş, kıvrımlı toplardamar ven genişlemeleridir.
Varis Tedavisi ile sağlığınıza kavuşun!

Birtakım faktörler, varis oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bu faktörler; genetik yatkınlık, yaş, cinsiyet, hamilelik, sıcak iklim, obezite, kabızlık, geçirilmiş karın ameliyatları ve uzun süre oturmak ya da ayakta durmak gibi unsurlardır. Aynı zamanda Varis bir "meslek hastalığı"dır.
1- Genetik yatkınlık. Anne ve babanızın akrabalarından miras kalan genler birleşerek sizde varis oluşumunda genetik yatkınlık yaratmış olabilir.
2- Yaş: Yaşın ilerlemesi damarlarda varis oluşması riskini artırmaktadır. Yaş ilerledikçe, damarların içinde bulunan ve kan akışını ayarlayan kapakçıklar üzerinde aşınma ve yıpranma gelişmektedir. Sonuç olarak, bu yıpranma ve aşınma damarları ve kan oluşumunu olumsuz yönde etkileyerek varis oluşmasına sebep olur.
3- Cinsiyet: Kadınlarda varis görülmesi durumu daha yaygındır. Kadınlara özgü dişilik hormonları damar çeperlerini rahatlatmaya yardımcı olmaktadır. Hamilelik sürecinde, regl döneminde ya da menopoz döneminde yaşanan hormon değişimleri varis oluşması riskini artırmaktadır. Doğum kontrol hapları kullanmak varis oluşumuna sebep olabilmektedir.
4- Obezite: Çok fazla kilolu olmak ya da obezite, damarlar üzerinde baskı ve basınç oluşturacağı için varis riskini artırmaktadır.
5- Uzun Süre Ayakta Durmak veya Oturmak: Aynı pozisyonda uzun süre boyunca ayakta geçirmek zorunda kalan ya da sürekli masa başında oturan bireylerde, varis oluşması riskini artırmaktadır.
6- Doğum kontrol hapı kullanımı,
7- Venöz damar duvarını bozan birçok etken ve damar duvar zayıflığı,
8- Venöz sistemde basınç artması,
9- Sigara gibi faktörler varis oluşumunda etkilidir.

Damar genişlemesi
Varisli ekstremitede yorgunluk
• Ayaklarda ağırlık hissi
Yanma ya da sıcaklık hissi
Bacaklarda ağrı, kaşıntı, dolgunluk hissi ve kramp
Huzursuz bacak
Karıncalanma hissi, uyuşukluk ve şişlikler
Damarlarda mavi ya da mor renk oluşumu,
Bacaklardaki damarlarda bükülmüş kablo gibi görünüm ve şişkinlik.
Bacaklarda ağrı ve sızı,
Bacaklarda yanma, zonklama, kas ağrıları ve alt bacaklarda şişme,
Uzun süre oturduktan ya da ayakta durduktan sonra kötüleşen ağrılar,
Damarların birinde ya da birçoğunda kaşıntı yaşanması.

Ayak bileğine yakın bölgelerde cilt üzerinde yaralar oluşması.
Damar genişlemesiyle ortaya çıkan varis hastalığının pek çok şikayeti ve belirtisi bulunmaktadır. Tedavi edilmeyen her bir ayrı süreç, ciddi problemleri de beraberinde getirir. Hastalığın ilerlemesinden sonra bireyler, bacaklarında genişlemiş, morarmış, kıvrımlaşıp dışarı taşmış damar yapılarını rahatlıkla görebilirler.

https://www.varistedavisiklinigi.com/