C Vitamininin Faydaları

C vitamini temel bir vitamindir, yani vücudunuz onu üretemez. Yine de birçok rolü vardır ve etkileyici sağlık yararları sözkonusudur.

C vitamini için önerilen günlük alım miktarı kadınlar için 75 mg, erkekler için 90 mg’dır .

Genellikle C vitamini alımınızı gıdalardan almanız tavsiye edilirken, birçok kişi ihtiyaçlarını karşılamak için takviyelere yönelir.

İşte C vitamini almanın bilimsel olarak kanıtlanmış 7 faydası.

1️⃣. Kronik hastalık riskinizi azaltabilir

C vitamini , vücudunuzun doğal savunmasını güçlendirebilen güçlü bir antioksidandır.

Araştırmalar, daha fazla C vitamini tüketmenin kan antioksidan seviyenizi % 30’a kadar artırabileceğini gösteriyor. Bu, vücudun doğal savunmasının iltihapla savaşmasına yardımcı olur.

2️⃣. Yüksek tansiyonu yönetmeye yardımcı olur

Çalışmalar, C vitamininin hem yüksek tansiyonu olan hem de olmayanlarda kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir .

Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışma, C vitamini takviyesi almanın kalpten kan taşıyan kan damarlarını gevşetmeye ve basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu buldu.

İnsanlar üzerinde yapılan bir çalışma, sağlıklı yetişkinlerde C vitamini takviyesi almanın sistolik kan basıncını (üst değer) 3,8 mmHg ve diyastolik kan basıncını (düşük değer) ortalama 1,5 mmHg azalttığını bulmuştur.

Yüksek tansiyonu olan yetişkinlerde, C vitamini takviyeleri, ortalama olarak sistolik kan basıncını 4,9 mmHg ve diyastolik kan basıncını 1,7 mmHg azaltmıştır.

3️⃣. Kalp hastalığı riskinizi azaltabilir

Yüksek tansiyon, yüksek trigliserit veya LDL (kötü) kolesterol seviyeleri ve düşük HDL (iyi) kolesterol seviyeleri dahil olmak üzere birçok faktör kalp hastalığı riskini artırır .

C vitamini, kalp hastalığı riskini azaltabilecek bu risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Örneğin, toplam 293.172 katılımcıyla yapılan 9 çalışmanın analizi, 10 yıl sonra, günde en az 700 mg C vitamini alan kişilerin, C vitamini takviyesi almayanlara göre% 25 daha düşük kalp hastalığı riskine sahip olduğunu buldu.

İlginç şekilde, çalışmanın başka bir analizi, takviye değil gıdalardan C vitamini tüketmenin daha düşük kalp hastalığı riski ile bağlantılı olduğunu buldu.

Kısacası, günde en az 500 mg C vitamini almak veya tüketmek kalp hastalığı riskini azaltabilir gibi görünüyor.

4️⃣. Kandaki ürik asit seviyelerini düşürebilir ve gut ataklarının önlenmesine yardımcı olabilir

Bilimsel çalışmalar C vitamininin kandaki ürik asidi azaltmaya yardımcı olabileceğini ve bunun sonucunda gut ataklarına karşı koruma sağlayabileceğini göstermiştir .

Yapılan bir çalışma, en fazla C vitamini tüketenlerin, en az tüketenlere göre önemli ölçüde daha düşük ürik asit seviyelerine sahip olduğunu buldu.

Başka bir çalışma, C vitamini alımının gelişen gutla bağlantılı olup olmadığını belirlemek için 20 yıl boyunca 46.994 sağlıklı erkeği izledi. C vitamini takviyesi alan kişilerin % 44 daha düşük gut riskine sahip olduğu bulundu.

5️⃣. Demir eksikliğini önlemeye yardımcı olur

Demir, vücutta çeşitli işlevleri olan önemli bir besindir. Kırmızı kan hücreleri yapmak ve vücutta oksijeni taşımak için gereklidir.

C vitamini takviyeleri, demirin diyetten emilimini artırmaya yardımcı olabilir . C Vitamini, bitki bazlı demir kaynakları gibi zayıf şekilde emilen demirin, emilmesi daha kolay bir forma dönüştürülmesine yardımcı olur.

Bu özellikle et içermeyen diyet uygulayan kişiler için yararlıdır çünkü et önemli bir demir kaynağıdır.

Sadece 100 mg C vitamini tüketmek demir emilimini % 67 oranında artırabilir.

Sonuç olarak, C vitamini, demir eksikliğine yatkın kişilerde anemi riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

6️⃣. Bağışıklığı güçlendirir

C vitamini, vücudu enfeksiyona karşı korumaya yardımcı olan lenfositler ve fagositler olarak bilinen beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik etmeye yardımcı olur.

C vitamini, bu beyaz kan hücrelerinin, serbest radikaller gibi potansiyel olarak zararlı moleküllerin zarar görmesini önlerken daha etkili çalışmasına yardımcı olur.

C vitamini, cildin savunma sisteminin önemli bir parçasıdır. Aktif olarak cilde taşınır, burada bir antioksidan görevi görebilir ve cildin bariyerlerini güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Çalışmalar ayrıca C vitamini almanın yara iyileşme süresini kısaltabileceğini göstermiştir.

Zatürree olan kişilerde C vitamini seviyeleri daha düşük olma eğilimindedir ve C vitamini takviyelerinin iyileşme süresini kısalttığı gösterilmiştir.

7️⃣. Yaşlandıkça hafızanızı korur

Demans, zayıf düşünme ve hafızanın semptomlarını tanımlamak için kullanılan geniş bir terimdir. Dünya çapında 35 milyondan fazla insanı etkiler ve tipik olarak yaşlı yetişkinlerde görülür.

Çalışmalar, beyin, omurga ve sinirler (hep birlikte merkezi sinir sistemi olarak bilinir) yakınındaki oksidatif stres ve iltihaplanmanın demans riskini artırabileceğini göstermektedir.

C vitamini güçlü bir antioksidandır. Bu vitaminin düşük seviyeleri, düşünme ve hatırlama yeteneğinin bozulmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Dahası, birkaç çalışma, bunama hastalarının kandaki C vitamini seviyelerinin daha düşük olabileceğini göstermiştir.

Ayrıca, yiyeceklerden veya takviyelerden yüksek C vitamini alımının, yaşlandıkça düşünme ve hafıza üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir.

Diyetinizden yeterince C vitamini almazsanız, C vitamini takviyeleri demans gibi durumlara yardımcı olabilir.